Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Blog artikels 1-12 van 221

Pagina's
Sorteer op:
Verkoudheid: do’s & don’ts - en hoe je anderen niet besmet

Verkoudheid: do’s & don’ts - en hoe je anderen niet besmet

Een verkoudheid kan iedereen overkomen - meestal jammer genoeg zelfs meermaals per jaar. Hoewel het meestal onschuldig is, kan het behoorlijk vervelend zijn voor jezelf en je omgeving. In sommige gevallen kan een verkoudheid ernstige gevolgen hebben, maar dat is gelukkig erg zeldzaam. Door tijdig je symptomen te herkennen (en aan te pakken) en rekening te houden met anderen, kan je het herstel versnellen en de verspreiding beperken. Dit zijn de belangrijkste do’s en don’ts wanneer je verkouden bent!

Alles wat je over snurken moet weten

Alles wat je over snurken moet weten

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat de slaapkwaliteit van de snurker en vaak ook van diens partner kan beïnvloeden. Snurken is vervelend, maar het kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als patiënt is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van het snurken, welke behandelingsopties beschikbaar zijn en wanneer doorverwijzing naar een arts noodzakelijk is. Snurk jij of snurkt jouw partner? Je apotheker staat je graag bij om je vragen te beantwoorden.

Longontsteking

Longontsteking

Een longontsteking, ook bekend als pneumonie, is een ontsteking van je longen die meestal veroorzaakt wordt door infecties met bacteriën, virussen of soms schimmels. Zo’n infectie leidt tot de ontsteking van de longblaasjes, waardoor ze zich vullen met vocht of pus. Dit maakt ademhalen pijnlijk en beperkt de zuurstofopname. 

Het poliovirus: alles wat je moet weten

Het poliovirus: alles wat je moet weten

Het poliovirus, beter bekend als polio, is een zeer besmettelijk virus dat het centrale zenuwstelsel aantast. Het behoort tot de groep enterovirussen en verspreidt zich voornamelijk via besmet voedsel, water of direct contact met een besmet persoon. Hoewel polio wereldwijd grotendeels is teruggedrongen door grootschalige vaccinatieprogramma's, blijft het een bedreiging in sommige regio’s. In dit artikel vertellen we je wat polio precies is, wie waakzaam moet zijn, wat de gevolgen van een besmetting zijn en hoe kun je het voorkomen? 

Wat zijn hoofdluizen?

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn kleine, vleugelloze en bloedzuigende insecten. Ze leven in het haar op je hoofd en voeden zich met het bloed van de hoofdhuid.

Reanimatie en AED: Wat moet je doen bij een hartstilstand?

Reanimatie en AED: Wat moet je doen bij een hartstilstand?

Elke seconde telt bij een hartstilstand. Weten wat je moet doen, kan dus iemands leven redden. Reanimatie en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) vergroten de overlevingskansen aanzienlijk. Maar hoe begin je eraan? Hier lees je stap voor stap wat je moet doen.

Wat is lactose-intolerantie?

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is een spijsverteringsstoornis waarbij het lichaam niet in staat is om lactose te verteren, het voornaamste suiker in zuivelproducten. Oorzaak is een verminderde productie van het enzym lactase in de darm.

Bescherm jezelf, laat je vaccineren!

Bescherm jezelf, laat je vaccineren!

Griep is geen onschuldige infectie, het is een heel besmettelijke ziekte. Elk jaar sterven er patiënten aan complicaties door griep. Vaccineren is vandaag de enige manier om je ertegen te beschermen en besmetting onder de bevolking af te remmen.

Dagje zee met kids

Dagje zee met kids

Heb jij een dagje aan de kust gepland met je kinderen? Als de temperatuur stijgt en de zon schijnt, trekken veel gezinnen naar het strand. Altijd pret, zo’n dagje zwemmen en spetteren in het water, zandkastelen bouwen en frisbeeën. Maar als je uitstap naar zee niet goed gepland is, kan deze dag al snel minder leuke ervaringen met zich meebrengen. Lees hier enkele essentiële items die je zeker mee moet nemen in je strandtas.

Antidepressiva : Wat je moet weten

Antidepressiva : Wat je moet weten

Antidepressiva zijn medicijnen die vaak worden voorgeschreven om depressie en andere stemmingsstoornissen te behandelen of te onderdrukken. Deze medicijnen werken door het beïnvloeden van neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en norepinefrine. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die belangrijk zijn voor het reguleren van stemming en emoties. Door de balans van deze stoffen te veranderen, kunnen antidepressiva helpen om symptomen van depressie te verminderen. Denk aan gevoelens van verdriet, angst en hopeloosheid. Ze worden ook vaak gebruikt bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals angststoornissen en obsessieve-compulsieve stoornis (OCD). 

Waarom handen wassen tot minder ziektes leidt

Waarom handen wassen tot minder ziektes leidt

De meeste ziektes veroorzaakt door bacteriën of virussen worden verspreid via de handen. Deze besmettelijke ziektes tonen het belang aan van goed gewassen handen. Je komt in contact met bacteriën en virussen via deurknoppen, toiletten, winkelwagens en in vele andere situaties. Hoe en wanneer moet je jouw handen wassen? Lees in dit artikel wat jij kan doen om ziektes te voorkomen.

Pagina's