Elke seconde telt bij een hartstilstand. Weten wat je moet doen, kan dus iemands leven redden. Reanimatie en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) vergroten de overlevingskansen aanzienlijk. Maar hoe begin je eraan? Hier lees je stap voor stap wat je moet doen.
Wat doe je eerst?
- Controleer de situatie – zorg ervoor dat de omgeving veilig is voor jezelf en het slachtoffer.
- Controleer het bewustzijn – schud voorzichtig aan de schouders en vraag luid aan de persoon of hij je kan horen. Reageert de persoon niet? Ga verder met de volgende stappen.
- Bel 112 – geef aan dat iemand buiten bewustzijn is en geef de locatie mee. Maak ook duidelijk dat je de hartslag / ademhaling zal controleren en eventueel gaat starten met een hartmassage.
- Controleer de ademhaling – kijk, luister en voel maximaal 10 seconden. Merk je geen normale ademhaling? Start dan onmiddellijk met reanimatie!
Hoe voer je een reanimatie uit?
- Plaats je handen op de borst – leg de hiel van één hand in het midden van de borstkas, net boven het borstbeen. Plaats je andere hand er bovenop en vouw je vingers in elkaar.
- Voer borstcompressies uit – duw stevig en snel (minstens 5 cm diep, 100-120 keer per minuut). Laat de borst na elke drukbeweging volledig omhoog komen.
- Beadem indien mogelijk – kantel het hoofd van het slachtoffer achterover, knijp de neus dicht en geef 2 beademingen. Wissel af: 30 compressies, gevolgd door 2 beademingen.
- Blijf doorgaan – herhaal deze stappen totdat professionele hulp het overneemt of het slachtoffer weer normaal ademt.
Hoe gebruik je een AED?
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat een elektrische schok geeft om het hart weer op gang te helpen. Zo gebruik je het toestel:
- Zet de AED aan – dit gebeurt vaak automatisch bij het openen van het apparaat.
- Volg de gesproken instructies – de AED vertelt je precies wat je moet doen.
- Plaats de elektroden – bevestig de stickers op de ontblote borstkas zoals op de AED aangegeven.
- Laat het apparaat het hartritme analyseren – niemand mag het slachtoffer aanraken tijdens deze analyse.
- Indien nodig, dien een schok toe – druk op de knipperende knop wanneer het apparaat dit aangeeft. Ga daarna onmiddellijk door met reanimatie.
Waar vind je een AED?
AED’s hangen op openbare plaatsen zoals stations, luchthavens, sportcentra, winkelcentra en bij veel bedrijven. Ze zijn vaak te herkennen aan een groen bord met een wit hart en een bliksemschicht.
Wat doe je na de reanimatie?
- Blijf bij het slachtoffer tot de hulpdiensten arriveren.
- Vertel de hulpdiensten wat er gebeurd is en geef door hoe lang je gereanimeerd hebt en of je een AED hebt gebruikt.
- Laat je ondersteunen door je omgeving en eventueel een professional. Reanimatie is intens en kan emotioneel zwaar zijn. Praat erover met iemand als dat nodig is.
Reanimatie en het gebruik van een AED kunnen levens redden. Snel handelen is dus absoluut cruciaal. Leer de basis en durf in actie te komen bij een noodgeval. Volg indien mogelijk een EHBO-cursus om jezelf extra goed voor te bereiden.
Weet jij waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt? Check het in je buurt en wees voorbereid!