Een verkoudheid kan iedereen overkomen - meestal jammer genoeg zelfs meermaals per jaar. Hoewel het meestal onschuldig is, kan het behoorlijk vervelend zijn voor jezelf en je omgeving. In sommige gevallen kan een verkoudheid ernstige gevolgen hebben, maar dat is gelukkig erg zeldzaam. Door tijdig je symptomen te herkennen (en aan te pakken) en rekening te houden met anderen, kan je het herstel versnellen en de verspreiding beperken. Dit zijn de belangrijkste do’s en don’ts wanneer je verkouden bent!
Do’s bij een verkoudheid
✅ Was je handen regelmatig
Verkoudheidsvirussen verspreiden zich vooral via je handen. Je raakt een besmet oppervlak aan en wrijft enkele minuten later in je ogen of aan je neus. Zo verspreidt het virus zich vlotjes verder. Was je handen vaak met water en zeep, zeker na hoesten, niezen of snuiten.
✅ Hoest en nies in je elleboog
Niemand zit te wachten op een virusregen. In je handen hoesten is not done, want daar raak je deurklinken, toetsenborden en andere oppervlakken mee aan. Gebruik dus altijd je elleboog of een papieren zakdoekje dat je direct weggooit.
✅ Drink voldoende water en thee
Hydratatie helpt je lichaam het virus sneller af te voeren. Warme dranken zoals thee met honing kunnen ook je keel verzachten en een verstopte neus verlichten.
✅ Neem voldoende rust
Je lichaam heeft energie nodig om te herstellen. Door voldoende te slapen en jezelf niet te overbelasten, help je je immuunsysteem om het virus sneller te bestrijden.
✅ Ventileer je ruimte
Frisse lucht vermindert de concentratie van virussen in de lucht. Zet dus af en toe een raam open, vooral als je met anderen in dezelfde ruimte bent.
Don’ts bij een verkoudheid
❌ Met je handen aan je gezicht zitten
Elke keer dat je je neus of ogen aanraakt, geef je het virus de kans om zich te verspreiden of om jezelf opnieuw te besmetten. Probeer dus zo min mogelijk aan je gezicht te zitten wanneer jij of iemand in je omgeving verkouden is.
❌ Dicht bij anderen komen
Het virus verspreidt zich via kleine druppeltjes in de lucht. Sta je dicht bij iemand te praten, dan is de kans groot dat die persoon ook besmet raakt. Houd dus wat afstand als je merkt dat je snottert en hoest. Vermijd ook steeds fysiek contact met anderen (bv hand geven, knuffelen …).
❌ Zwaar sporten of jezelf overbelasten
Beweging is gezond, maar bij een verkoudheid kan intensief sporten je herstel vertragen. Je lichaam is al hard aan het werk om het virus te bestrijden. Indien je wenst te sporten, kan je beter een kleine wandeling maken om ook wat frisse lucht te hebben, of kies je voor een lichte workout sessie.
❌ Zomaar antibiotica nemen
Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en antibiotica werken alleen tegen bacteriën. Neem dus geen medicijnen die niet nodig zijn en overleg bij twijfel met een arts. Bekijk ook steeds of je medicatie niet over datum is.
Hoelang blijf je besmettelijk?
Je bent meestal het meest besmettelijk in de eerste paar dagen, nog voordat je symptomen hebt opgemerkt. Dit kan al beginnen één tot twee dagen voordat je je ziek voelt. De besmettelijkheid blijft aanhouden tot ongeveer een week (7 dagen) na de eerste symptomen. Bij sommige mensen, vooral bij een verzwakt immuunsysteem, kan dit zelfs langer duren.
Wil je de verspreiding beperken? Was je handen vaak, houd afstand en wees bewust van je hygiëne. Vermijd ook zoveel mogelijk drukke omgevingen zoals je kantoor en andere besloten ruimtes. Zo help je niet alleen jezelf sneller beter te worden, maar voorkom je ook dat anderen ziek worden.