Wat houdt orgaandonatie in?
Orgaandonatie betekent dat organen en weefsels van een overleden persoon worden gebruikt om zieke patiënten te helpen. In België geldt het opting-out systeem, wat betekent dat iedereen automatisch orgaandonor is, tenzij hij of zij zich expliciet verzet tegen deze donatie. Dit systeem verhoogt de beschikbaarheid van organen en redt jaarlijks zo meer en meer levens.
Wat gebeurt er als je sterft?
Wanneer iemand overlijdt en er een mogelijkheid is tot orgaandonatie, wordt eerst gecontroleerd of de persoon geregistreerd staat als donor. Indien dit zo is, wordt de procedure van orgaandonatie gestart. Artsen beoordelen vervolgens of de organen geschikt zijn en welke patiënten geholpen kunnen worden.Organen die vaak gedoneerd worden, zijn onder andere:
- Nieren
- Lever
- Longen
- Hart
- Alvleesklier
Ook weefsels zoals hoornvliezen, huid en botweefsel kunnen gedoneerd worden.
Hoe word je orgaandonor?
Hoewel iedereen automatisch donor is, kan je je expliciet registreren als donor om je keuze te bevestigen. Dit kan eenvoudig via:
- Je gemeentehuis of stadsloket
- Je huisarts
- De website van de federale overheid (via e-ID of Itsme)
Door je keuze te registreren, vermijd je twijfel of discussie binnen de familie op het moment dat orgaandonatie aan de orde komt.
Hoeveel mensen kunnen geholpen worden?
Eén orgaandonor kan tot wel acht levens redden en nog veel meer mensen helpen met weefseldonaties. Toch blijft de vraag naar donororganen groter dan het aanbod. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich bewust zijn van het belang van orgaandonatie.
Donatie van organen aan de wetenschap
Naast transplantatie kan je er ook voor kiezen om je organen en lichaam aan de wetenschap te doneren. Wetenschappelijke instituten en medische universiteiten gebruiken deze donaties om medische kennis te vergroten en behandelingen te verbeteren. Dit helpt bij het ontwikkelen van nieuwe operatietechnieken, het opleiden van studenten en het uitvoeren van belangrijk onderzoek naar ziekten en therapieën.Wil je je lichaam of organen aan de wetenschap doneren? Dan moet je je hiervoor apart registreren bij een universitaire instelling of een erkend onderzoekscentrum. Dit verloopt buiten het standaard orgaandonatieproces en vereist specifieke afspraken met de betrokken instelling.
Red levens: laat je keuze weten!
Orgaandonatie is een eenvoudige maar krachtige manier om anderen een kans op leven te geven. Of je nu beslist om donor te zijn of niet, het belangrijkste is dat je je keuze kenbaar maakt. Bespreek het met je familie en registreer je beslissing, zodat er geen twijfel bestaat na je overlijden. Wil je meer weten? Informeer je via officiële instanties zoals de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid of het Belgische Transplantatiecentrum. Elke stem telt, en jouw beslissing kan levens redden!