Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Blog artikels 49-60 van 221

Sorteer op:
Het poliovirus: alles wat je moet weten

Het poliovirus: alles wat je moet weten

Het poliovirus, beter bekend als polio, is een zeer besmettelijk virus dat het centrale zenuwstelsel aantast. Het behoort tot de groep enterovirussen en verspreidt zich voornamelijk via besmet voedsel, water of direct contact met een besmet persoon. Hoewel polio wereldwijd grotendeels is teruggedrongen door grootschalige vaccinatieprogramma's, blijft het een bedreiging in sommige regio’s. In dit artikel vertellen we je wat polio precies is, wie waakzaam moet zijn, wat de gevolgen van een besmetting zijn en hoe kun je het voorkomen? 

Wat is rhinitis?

Wat is rhinitis?

Rhinitis is een ontsteking van de neusholte waarbij het neusslijmvlies opzwelt. Veel voorkomende symptomen zijn: niezen, een verstopte neus, een waterige afscheiding (‘loopneus’) en een jeukende neus. Minder frequente symptomen zijn: kriebel in de keel, slechte reuk, pijn in het gezicht, hoofdpijn, jeukende en waterige rode ogen. Rhinitis kan allergisch of niet-allergisch van aard zijn. De meest voorkomende oorzaak van niet-allergische rhinitis is verkoudheid.

Over moeilijk slapen en slaapproblemen

Over moeilijk slapen en slaapproblemen

We hebben allen onze slaap nodig om uit te rusten en om energie op te slaan voor de volgende dag. De slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon, maar verandert ook met de leeftijd.

Borstkanker: laat je screenen! 

Borstkanker: laat je screenen! 

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Belgische vrouwen. Dagelijks worden 29 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker. Als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans na vijf jaar 99%. 

Antidepressiva : Wat je moet weten

Antidepressiva : Wat je moet weten

Antidepressiva zijn medicijnen die vaak worden voorgeschreven om depressie en andere stemmingsstoornissen te behandelen of te onderdrukken. Deze medicijnen werken door het beïnvloeden van neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en norepinefrine. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die belangrijk zijn voor het reguleren van stemming en emoties. Door de balans van deze stoffen te veranderen, kunnen antidepressiva helpen om symptomen van depressie te verminderen. Denk aan gevoelens van verdriet, angst en hopeloosheid. Ze worden ook vaak gebruikt bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals angststoornissen en obsessieve-compulsieve stoornis (OCD). 

Wat is COPD?

Wat is COPD?

Chronische obstructieve longziekte, of COPD, is een langdurige ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd en de longen werken steeds minder goed, bijna altijd door jarenlang roken of sterke luchtvervuiling. De opgelopen schade is onherstelbaar.

Noodcontraceptie

Noodcontraceptie

Het doel van een spoedcontraceptie, ook de morning-afterpil genoemd, is een ongewenste zwangerschap te voorkomen na onveilige seks.

Astma: wat is het en hoe ga je ermee om?

Astma: wat is het en hoe ga je ermee om?

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen die ervoor zorgt dat ademen moeilijker wordt. De luchtwegen raken overgevoelig en vernauwen bij bepaalde prikkels, wat leidt tot een benauwd gevoel, hoesten en piepende ademhaling. Wereldwijd treft astma miljoenen mensen, van kinderen tot volwassenen, waarbij de ernst van de ontsteking sterk kan variëren. Maar wat veroorzaakt astma precies? Wat zijn de lichamelijke gevolgen? En vooral: hoe kun je de impact ervan beperken?

Apothekers kunnen vanaf nu patiënten gratis bijstaan om hun slaapmedicatie af te bouwen

Apothekers kunnen vanaf nu patiënten gratis bijstaan om hun slaapmedicatie af te bouwen

In België worden er elk jaar 400 miljoen dosissen slaapmiddelen verkocht. Meer dan de helft van de patiënten zijn langdurig gebruiker- en dat is niet zonder gevolgen. Daarom start de minister van Volksgezondheid met een nieuw traject waarbij apothekers hun patiënten, op voorschrift van de huisarts, kunnen begeleiden om hun afhankelijkheid van dergelijke medicatie af te bouwen.

Last van een droge huid? Lees wat je daartegen kan doen

Last van een droge huid? Lees wat je daartegen kan doen

We hebben allemaal wel eens last van een droge huid, ongeacht onze leeftijd. Dan voelt de huid ruw aan, en heb je last van jeuk en schilfers. Daarnaast kunnen er zelfs (pijnlijke) kloofjes of barstjes ontstaan. Waar komt een droge huid vandaan, en hoe kan je dit probleem oplossen? Wij geven jou hier enkele tips om de droge huid te verzorgen!

Wat is psoriasis?

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening die huidcellen snel opbouwt. Een opeenhoping van deze cellen leidt tot schilfers op het huidoppervlak. Psoriasis wordt gekenmerkt door witachtige, zilveren plekken. Ze zijn vaak ontstoken en rood, en soms zullen ze barsten en zelfs bloeden.

Waarom Rilatine geen doping voor studenten is

Waarom Rilatine geen doping voor studenten is

Sommigen studenten hebben de zomerexamens net achter de rug, anderen zweten al bij het vooruitzicht van de herexamens. Hoewel iedere student anders is, ben je één ding zeker: je moet door de examenperiode. De ‘blok’ is een periode die zich kenmerkt door stress en slaaptekort, waardoor heel wat studenten naar hulpmiddelen grijpen. Denk aan oppeppende middelen of geheugenversterkers. Voor de ene volstaat een goede kop koffie of een blik energiedrank, de ander gaat voor voedingssupplementen of zelfs medicatie. Rilatine is het populairste medicijn, ook al gaat dit gepaard met flink wat bijwerkingen. In dit artikel werpen we een licht op het verkeerdelijk gebruiken en waarom je dit dus beter uit de weg gaat.